Birikim Yapmanın Formülü Bulundu!

Kişisel birikim denince akla para biriktirmek veya yatırım yapmak gelir. Bu iki durumda da temel olarak dikkat edilmesi unsur, tasarruf bilincinin oluşmasıdır. Aylık giderlerin çok fazla olması, gelirin yeterli seviyede olmaması, kredi kartı veya kredi harcamalarının fazla olması gibi etkenler para biriktirmeyi engelleyen veya erteleyen durumlar...

Kişisel birikim denince akla para biriktirmek veya yatırım yapmak gelir. Bu iki durumda da temel olarak dikkat edilmesi unsur, tasarruf bilincinin oluşmasıdır. Aylık giderlerin çok fazla olması, gelirin yeterli seviyede olmaması, kredi kartı veya kredi harcamalarının fazla olması gibi etkenler para biriktirmeyi engelleyen veya erteleyen durumlar arasında gösterilebilir.

Gelecekte daha rahat bir ekonomik statüye sahip olmanın yolu bugünlerde yapılan birikimden geçiyor. Bunun için mevduat hesapları, vadeli banka yatırımları veya arsa gibi kazanç getiren yatırımlar yapılabilir. Ancak yatırım yapabilmek için yeterli paranın olması, yeterli para için de bireysel birikimin bilinçli bir şekilde yapılması gerekiyor.

Tasarruf Hedeflerinizi Belirleyin

Kısa vadede kişisel birikim yapabilmek için hedef belirlemek çok önemlidir. Bu hedefler öznel isteklere göre değişebilir. Ev, araba, kıyafet, elektronik eşya gibi yüksek bütçe ayrılarak alınması gereken istekler, insanı para biriktirmeye yönelten unsurlardır. Bu istekleri gerçekleştirmek için ne kadar para gerektiği hesaplanmalı ve buna göre bütçe planlaması yapılmalısınız. Aylık olarak kenara konulması gereken paranın miktarı ve biriktirme vadesi belirli bir plan dahilinde hesaplandığında daha düzenli bir süreç yaşanır.

Birden fazla hedefiniz olması durumunda öncelik sırası yapabilirsiniz. Daha sonra birikime ayrılacak olan oranı belirleyin. Örneğin, gelirinizin yüzde 10'unu veya 15'ini birikim için kullanabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta gereksiz harcamaların neler olduğunun tespitidir. Bunun için ilk araştırma faturalar üzerinden yapılabilir. Elektrik, su, doğalgaz gibi harcamaların gereksiz yere artmaması için kullanıma dikkat edilmelidir. Her bir faturadan yapılan küçük kazançlar, aylık olarak önemli bir birikim yapmanızı sağlar.

Giderlerinizi Kayıt Altına Alabilirsiniz.

Çoğu kişi aylık kazancının hemen bittiğinden ve bu durumu anlamadığından şikayet eder. Bunun en önemli nedeni; harcamaların düzensiz bir şekilde yapılması. Para biriktirmenin anlamlı bir hale gelebilmesi için otomatik banka hesapları kullanılabilir. Örneğin, maaşınızın yattığı hesaba otomatik talimat verebilir ve buradan kesilen parayı bir fonda tutabilirsiniz. Kesilen miktarı bildiğiniz için aylık harcamalarınızı da bir düzende tutabilirsiniz.

Kayıt altında tutarak tasarruf yapma yöntemlerinden biri de bireysel emeklilik sistemidir. Devlet katkısı sayesinde daha fazla kazanç sağlanması da söz konusudur. Böylece kendi işinizle birlikte gelecekte iki yerden emekli olma şansına sahip olabilirsiniz.

Harcama Alışkanlığından Kurtulmalısınız

Birikim fikrinden önce, beğendiğiniz her ürünü alma gibi bir alışkanlığınız olması muhtemeldir. Bu refleks, tasarruf yapmanın önündeki en önemli engellerden birisidir. Kişisel yatırım veya birikim sürecinde sadece ihtiyaçlarınız doğrultusunda alışveriş yapmalı, kredi kartlarının taksit ilüzyonlarından uzak durmalısınız. Tasarruf hedefinize ulaştığınızda yeniden isteklerinizi gerçekleştirmeye başlayabilirsiniz.

Yorumlar
Kalan Karakter 800